Veel gestelde vragen over pediatrie
Als je kind naar het ziekenhuis moet voor een raadpleging, onderzoek of opname, kunnen er heel wat vragen bij je opkomen. We hebben de vaakst gestelde vragen opgelijst.
Vragen over opname
Wat als je kind wordt opgenomen?
Een ziekenhuisopname heeft vaak een impact op kinderen en hun ouders. Door een goede voorbereiding en uitleg verlaagt de spanning en stelt een kind z’n verwachtingen bij. Wees eerlijk tegenover het kind en maak goede afspraken wanneer je er wel of niet kan zijn.
(Voorlees)verhalen vertellen jonge kinderen over het reilen en zeilen in een ziekenhuis. Op onze kinderwebsite [F1] ontdek je samen met je kind hoe onze afdeling eruitziet en hoe een dag in het ziekenhuis verloopt.
Blijven overnachten bij je kind
Één van de ouders mag blijven overnachten. Deel de dienst Inschrijvingen mee dat je effectief blijft slapen. De medewerkers informeren je over de kostprijs, terugbetaling, honoraria … Een maaltijd bestellen kan tot één dag op voorhand en lakens worden je aangeboden bij opname.
We stellen het op prijs als je het lege dienblad op de eetkar terugplaatst. Mogen we ook vragen om ’s avonds het zetelbed op te maken en dit tegen 9u ’s morgens opnieuw in te klappen?
Actief deelnemen aan de verzorging
Zorgparticipatie moedigen we aan. Het stelt (jonge) kinderen gerust als mama of papa het badje of de fles geeft. Stel je bepaalde observaties vast? Laat het weten aan de verpleegkundige. Zo monitoren we de toestand van het kind optimaal.
Vragen over ingrepen
Wat als je kind geopereerd wordt?
Bij opname voor een operatie dient het kind nuchter te zijn. Dit betekent dat het niets meer mag eten of drinken vanaf middernacht. Één ouder mag mee naar het operatiekwartier. Je begeleidt het kind dan tot het in slaap wordt gebracht. Tijdens de operatie kun je even wachten op de kamer van jouw kind en na de operatie brengt men je direct naar de ontwaakzaal.
Kinderen kunnen mogelijks onrustig gedrag vertonen na een operatie. Dit verdwijnt spontaan binnen een half uur. Een vertrouwde knuffel biedt troost.
Wat na de operatie?
De anesthesist en behandelende arts beslissen wanneer je kind opnieuw mag drinken en eten. Als je kind een infuus kreeg, verwijdert de verpleegkundige dit ten vroegste nadat het kind heeft gedronken. De nodige pijnstilling wordt voorzien. Heb je vragen? Dan kan je steeds bij een verpleegkundige terecht.
Wanneer mag je kind naar huis?
De behandelende arts komt langs en beslist of je kind naar huis mag. Belangrijk is dat het kind na anesthesie bijvoorbeeld heeft gegeten en gedronken, en ook heeft geplast. Bij het ontslag krijg je de nodige attesten, richtlijnen voor thuisbehandeling en eventueel ook een vervolgafspraak mee.
Overige vragen
Maaltijden op pediatrie
Er is altijd eten voorzien voor de patiënten. Ons keukenteam bereidt elke dag verse, gezonde en gevarieerde maaltijden. Ze houden rekening met wat mag en kan (dieet, allergieën …) én er is veel ruimte voor de eetgewoontes van thuis.
Over bezoek(uren)
Voldoende rust is essentieel voor het herstel van je kind. Bezoek kan echter ook een welkome afleiding zijn. Van 14 tot 19 uur is bezoek op de kinderafdeling toegelaten. We vragen met aandrang om deze bezoekuren te respecteren en de rust zo veel mogelijk te bewaren. De hoofdingang sluit om 21 uur.
Wat doet de juf?
Elke weekdag, behalve op woensdag, is juf An aanwezig. In overleg met de leerkracht van je kind mogen huiswerk en andere taken worden meegegeven. Zo probeert juf An de leerachterstand te beperken.
Voor lezertjes is er heel wat lectuur aanwezig of is een bezoek van de mobiele bibliotheek mogelijk.